Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint Gummaruskerk (1900-1902)

De parochie van de Sint Gummaruskerk wil een grotere kerk achter de bestaande. Pierre Cuypers maakt het eerste ontwerp, dat vervolgens door zijn zoon Jos Cuypers en Jan Stuyt verder wordt uitgewerkt. Zij veranderen het neogotische ontwerp in een neoromaans ontwerp, maar het blijft toch kenmerken van Pierre Cuypers stijl houden. De kerk krijgt een enorm torenspits op de kruising.
De Gummaruskerk, van heinde en verre zie je hem staan. Door zijn 78,5 meter hoge toren wordt bij veel toeristen de nieuwsgierigheid opgewekt en zij maken graag een (tussen) stop in de vestingstad Steenbergen om de kerk aan de markt te bezoeken.


Pierre Cuypers en Roermond

Dr. Pierre Cuypers (1827-1921), Roermonds beroemdste zoon, geldt als grootmeester van de neogotiek en was Rijksbouwmeester rond de vorige eeuwwisseling.
Wereldberoemd zijn het Amsterdamse Centraal Station, het Rijksmuseum en Kasteel de Haar. Hij heeft vele gebouwen, waaronder meer dan honderd kerken, in Nederland en in het buitenland gebouwd en verbouwd. Vaak zorgde hij bij die gebouwen ook voor het gehele interieur. Hij maakte zelfs kledingstukken en ontwierp bestek, passend bij het interieur.
Zo was hij volgens huidige maatstaven een groot designer en hoort op vele gebouwen in Nederland de stempel ‘made in Roermond’.