De opmars van het geallieerde leger was tot de bewuste dramatische zaterdagmorgen van 4 november 1944 voor Dinteloord gelopen zoals voor de meeste dorpen in de regio. De Duitsers waren in feite verslagen na de bevrijding van Bergen op Zoom op 27 oktober 1944. Het enige resterende doel van de Duitse eenheden was om de opmars van de geallieerden te vertragen zodat veel manschappen konden ontsnappen naar Dordrecht. Net na middernacht waren de eerste Canadezen bij de Sint Gummaruskerk in Steenbergen aangekomen. Kort na de middag waren zij bij de brug over de Steenbergse Vliet.(Nabij de voormalige Vlasfabriek aan de Dinteloordseweg te Steenbergen) De brug over de Steenbergse Vliet was gedeeltelijk stuk. Onmiddellijk werd er een baileybrug opgebouwd. Op zaterdag 4 november 1944 omstreeks 10.00 uur, waren de eerste geallieerde militairen vanuit de richting Stampersgat over de Noordzeedijk gekomen tot voor de boerderij van Lauw Brooijmans. Op de Molendijk, nabij molenaar Kees Koopmans, vonden de eerste beschietingen plaats. De jachtvliegtuigen vlogen laag over de dijk en aan het geluid te horen vlogen zij tussen de huizen door. Vanuit de richting Stampersgat kwamen nog meer vliegtuigen aangevlogen. Deze geallieerde vliegtuigen schoten raketten af op het centrum van het dorp. Veel werd er kapotgeschoten. Het dorp werd deze dag vier keer bestookt met raketten en bommen.
De bewoners vluchtten het dorp uit. Enkelen bleven achter om de branden te blussen. Het schieten hield niet op.
Zondagmorgen 5 november 1944
Rond het tijdstip van 09.45 uur trok een kolonne pantserwagens van het verkenningspeloton van de Argylls and Sutherland Highlanders over de baileybrug van de Steenbergse Vliet richting Dinteloord. Plots vlogen er weer jachtbommenwerpers over Dinteloord. Weer een beschieting evenals zaterdag.
Door de bevrijders werden enige vuurpijlen afgeschoten. Dit had tot gevolg dat de vliegtuigen vertrokken. Het dorp was bevrijd doch zwaar beschadigd door de bombardementen en beschietingen. De bestrating van de Molendijk was kapotgeschoten. De ramen werden met hout dichtgespijkerd. De gebouwen links en rechts van de Oosterachterstraat (nu Oosterstraat) waren verwoest. De straat was onbegaanbaar. Op het dorp zag je de mensen zoeken in de aanwezige puinhopen.
De verkenners wilden een confrontatie vermijden en reden gespannen en extra voorzichtig over de bemodderde dijk richting Dinteloord. Op deze zondag 5 november kwamen de eerste carriers zonder kleerscheuren en nietsvermoedend via de Stoofdijk Dinteloord binnen rijden. Het onthaal van de bevrijders was anders dan dat ze op andere plaatsen hadden meegemaakt. De stemming onder de bewoners was afstandelijk en bedrukt. De verbouwereerde soldaten vervolgden in bedrukte stemming de opmars richting Dintelsas. In totaal kwamen 57 burgers om tijdens deze luchtaanvallen. Kort voor de bevrijding hadden de Duitse militairen zware slag geleverd met de geallieerden bij het plaatsje Welberg, nabij Steenbergen. De Canadezen verloren bij die slag 57 militairen. Het doel van de geallieerden was om de Duitse troepen op hun vlucht richting Dordrecht en Rotterdam bij Dinteloord zo zwaar mogelijk te treffen en uit te schakelen. Helaas had dit ook zware gevolgen voor de bewoners van Dinteloord.
Zie voor verdere informatie website Stichting Studie Dinteloord: