Overslaan en naar de inhoud gaan
EFE03D
00000
417
6B4A92
ffffff
416
6EB0E6
ffffff
415

Fietsroute Steenbergen-Welberg Nieuw

36,0km
 
POI01

De Duitse militairen kregen van hogerhand de opdracht om de toren van de Rooms-Katholieke Sint-Gummaruskerk op te blazen.

 
 
Sint Gummaruskerk opgeblazen
Sint Gummaruskerk opgeblazen
POI02

In 1593 had prins Maurits al de suggestie gedaan om een fort te bouwen aan de ingang van de haven. Volgens hem was dat een strategisch geschikte plaats.

 
 
Fort Henricus
Fort Henricus
POI03

Canadese militairen van de A-Compagnie Lake Superior Regiment bereiken het Zilverhoekje (nabij De Heen). Dit is gelegen op het kruispunt van de Hooidijk en de huidige Zeelandweg-Oost.

 
 
 
POI
POI04

Monument crash De Havilland Mosquito B 267 (Dambusters Squadron RAF no. 617) Mosquitostraat 5, Industrieterrein Reinierpolder te Steenbergen.

 
 
 
POI
POI05

Om een geallieerde invasie vanuit zee te kunnen voorkomen besloten de Duitsers om een 5000 kilometer lange vaste verdedigingslinie te bouwen, de zgn. Atlantikwall. Deze verdedigingslinie werd aangelegd langs de gehele west kust van de bezette gebieden in West- Europa en liep van Noorwegen tot aan de Spaanse grens.

 
 
 
POI
POI06

Halsterseweg Klutsdorp
Verzetsstrijders en het risico om gesnapt te worden.
Het gevoel dat men spoedig bevrijd zou worden bleef bij velen aanhouden. Zo ook bij de Verzetsgroepen waaronder de LO-groep Steenbergen behoorde. Men had wapens en munitie nodig om hun idealen uit te gaan voeren.

 
 
De Dassenberg
De Dassenberg
POI07

De gebroeders Helmons, Koos 16 jaar (links) en Piet 12 jaar (rechts), komen om het leven op 10 november 1944 omdat zij op een landmijn liepen.
Zie informatiebord Liberation Route Marker 148 Hoogstraat-Moerstraatseweg te Welberg.

 
 
gebroeders Helmons
gebroeders Helmons
POI08

Op vele toegangswegen werden anti-tank muren door de Duitsers aangebracht. Zo ook op de Oudlandsestraat wordt nu Moerstraatseweg genoemd. Uiteindelijk zijn de restanten van de muur verwijderd. De plaats is nog wel zichtbaar omdat het daar aanwezig slootje een kleine kronkel maakt. Vanaf de Hoogstraat ongeveer 200 m aan de linkerzijde van de weg richting Moerstraten.

 
 
 
POI
POI09

Canadezenweg te Welberg
Het bevrijdingsmonument ‘De Klok’ is opgericht in 2004. In mei 2005 is een bronzen schild van het Canadese Algonquin Regiment aan het monument toegevoegd. Op 30 oktober 2005 is een plaquette met de namen van de burgeroorlog–sslachtoffers uit de Welberg onthuld.

 
 
De Klok
De Klok
POI10

Kapelaan Harry Kock vermoord! Kapelaan Kockstraat Welberg.
Kapelaan Harry Kock van de parochie Welberg te Steenbergen is ten tijde van de Duitse bezetting actief in het verzet. Het verhaal gaat dat hij hulp verleende aan onderduikers.

 
 
Kapelaan Harry de Kock
Kapelaan Harry de Kock
POI11

Tweede aanval op de Welberg. In de nacht vielen de Canadezen voor de tweede maal aan. Kort hiervoor waren Steenbergen en de Welberg beschoten met granaten. Er werd een raketaanval uitgevoerd door een eskader Hawker Typhoons op het plaatsje Welberg.

 
 
Wolverine Tankjager
Wolverine Tankjager
POI12

(Wipstraat/N259 Steenbergen)
Het begon met een belofte van Angelo Somers, voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg, aan de Canadese oorlogsveteraan Danny McLeod dat er altijd klaprozen zouden bloeien op de Welberg ter nagedachtenis aan de slachtoffers die gevallen waren bij de bevrijding van de Welberg in oktober/november 1944.

 
 
Klaprozenpoort
Klaprozenpoort
POI13

Een aantal straten in Steenbergen Noord zijn vernoemd naar Steenbergse verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog op allerlei mogelijk manieren verzet hebben gepleegd tegen de bezetters.

 
 
 
POI
POI14

‘Oorlogsgraven van het Gemenebest’ Nassaulaan 33, 4651 AA Steenbergen

 
 
 
POI
POI15

Op vrijdag 9 december 2022 onthulde wethouder Remery het informatiebord in het Levensbos ‘De Jaarring’. Met deze onthulling is het bos officieel geopend.

 

 
 
 
POI
POI16

Herdenkingsmonument Guy Gibson en Jim Warwick bestaande uit propeller op granieten zuil en informatiebord.

 
 
 
POI
POI17

De ontwerper van dit monument is Niel Steenbergen (1911-1997). De onthulling vond plaats op 14 augustus 1958 door kunstenaar Niel Steenbergen. De herdenkingszuil is gesitueerd op het kerkplein nabij de Nederlands Hervormde kerk te Steenbergen.

 
 
 
POI
POI18

Pieter Quist is geboren te Denekamp op 18 juni 1894. Door het werk van zijn vader, bouwkundige, verhuisde het gezin dikwijls. Pieter vertrok in 1918 naar Drunen.
Een jaar later verhuisde hij naar Steenbergen. Hij werkt als inspecteur bij een verzekeringsmaatschappij en is aangesloten bij de burgerwacht.

 
 
Pieter Quist
Pieter Quist