Overslaan en naar de inhoud gaan
EFE03D
00000
417
6B4A92
ffffff
416
6EB0E6
ffffff
415

Fietsroute Kruisland Nieuw

42,0km
 
POI01

Noodlanding Duitse jager, type Messerschmitt.
31 mei 1940 maakt er een Duitse jager type Messerschmitt een noodlanding tussen boerderij “De Lindenburg” en de Molenweg. De plaatselijke politieambtenaren bewaken het toestel. Een paar dagen later wordt het vliegtuig door de Duitsers gedemonteerd en afgevoerd.

 
 
 
POI
POI02

Drie dodelijke slachtoffers bij het ontmijnen.
Dinsdagmiddag 31 oktober 1944. De Britse korporaal, genaamd Andrew Sloan, vraagt aan de familie Broos van boerderij “De Brandehoeve” of hij een tang mag lenen om de draden van onderling verbonden mijnen te verwijderen.

 
 
 
POI
POI03

Koningin Wilhelmina inspecteert op 26 juli 1917 de Nederlandse militairen tijdens Eerste Wereldoorlog 1914-1918 aan het Gastels veer.

 

 
 
Gastelseveer- Wilhelmina
Gastelseveer Wilhelmina
POI04

Op vrijdag 11 februari 1944 verongelukte een Duitse Focke-Wulf 190, gevlogen door K. Burk, ongeveer 500 meter ten noorden van de Zuidzeedijk achter de boerderij van landbouwer M. Bom uit Dinteloord. Naar alle waarschijnlijkheid is het stoffelijk overschot van de piloot nooit geborgen.

 
 
 
POI
POI05

De Heen gelegen aan de Steenbergse Vliet gemeente Steenbergen. De Steenbergse LO-groep (Landelijke Organisatie) besluit tot de oprichting van commandoposten nabij de sluizen van het Benedensas (De Heen) en Bovensas (Kruisland).

 
 
 
POI
POI06

Waarom worden er houten palen in de polders rondom Kruisland geplaatst?
Bij de Duitsers bestaat de vrees dat de geallieerden via een invasie Nederland zullen bevrijden en daarna direct willen doorstoten naar het Ruhrgebied. Langs de gehele kust worden verdedigingswerken gebouwd.

 
 
 
POI
POI07

Een aantal straten in Steenbergen Noord zijn vernoemd naar Steenbergse verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog op allerlei mogelijk manieren verzet hebben gepleegd tegen de bezetters.

 
 
 
POI
POI08

De ontwerper van dit monument was Niel Steenbergen (1911-1997). De Burgerslachtoffers is de groep die daar wordt herdacht. De onthulling vond plaats op 14 augustus 1958 door kunstenaar Niel Steenbergen.

 
 
 
POI
POI09

 ‘Oorlogsgraven van het Gemenebest’ Nassaulaan 33, 4651 AA Steenbergen.

 
 
 
POI
POI10

In 2019 is het idee geboren om een Levensbos aan te leggen in de gemeente Steenbergen. Na een zoektocht voor een geschikte locatie is de Krommeweg gekozen.  Op vrijdag 9 december 2022 was de officiële onthulling door wethouder Remery.

 
 
 
POI
POI11

Het begon met een belofte van Angelo Somers, voorzitter van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg, aan de Canadese oorlogsveteraan Danny McLeod dat er altijd klaprozen zouden bloeien op de Welberg ter nagedachtenis aan de slachtoffers die gevallen waren bij de bevrijding van de Welberg in oktober/november 1944.

 
 
 
POI
POI12

Tweede aanval op de Welberg. In de nacht vielen de Canadezen voor de tweede maal aan. Kort hiervoor waren Steenbergen en de Welberg beschoten met granaten. Er werd een raketaanval uitgevoerd door een eskader Hawker Typhoons op het plaatsje Welberg.

 
 
 
POI
POI13

Kapelaan Harry Kock vermoord! Kapelaan Kockstraat Welberg
De kapelaan van de parochie Welberg te Steenbergen is ten tijde van de Duitse bezetting actief in het verzet. Het verhaal gaat dat hij hulpverleende aan onderduikers.

 
 
 
POI
POI14

De gebroeders Helmons, Koos 16 jaar en Piet 12 jaar, komen om het leven op 10 november 1944 omdat zij op een landmijn liepen. Zie hier informatiebord Liberation Route Marker 148 Hoogstraat-Moerstraatseweg

 
 
Gebroeders Helmons
Gebroeders Helmons
POI15

Op vele toegangswegen werden anti-tank muren door de Duitsers aangebracht. Zo ook op de Oudlandsestraat nu genaamd Moerstraatseweg. Uiteindelijk zijn de restanten van de muur verwijderd. De plaats is nog wel zichtbaar omdat het daar aanwezig slootje een kleine kronkel maakt. Vanaf de Hoogstraat ongeveer 200m aan de linkerzijde van de weg in de richting van Moerstraten.

 
 
 
POI
POI16

Het bevrijdingsmonument ‘De Klok’ is opgericht in 2004. In mei 2005 is een bronzen schild van het Canadese Algonquin Regiment aan het monument toegevoegd.

 
 
De Klok
De Klok
POI17

Het Zuiden heeft nog veel last van de V1’s. Dit zijn kleine vliegtuigjes uitgerust met explosieven en zonder piloot. De V1’s worden onder meer afgeschoten vanaf installaties nabij Puttershoek (Zuid‑Holland) in de richting van de haven van Antwerpen (België).

 
 
 
POI
POI18

T.h.v. boerderij “De Lamp” werd een uitzichtpunt gebouwd. Het betrof een houten barak met daarop een toren. Hiermee kon men het luchtruim verkennen. Wanneer men een geallieerd vliegtuig waarnam dan werd vliegbasis Gilze-Rijen gewaarschuwd. Dit duurde tot 30 oktober 1944.

 
 
 
POI
POI19

Twee dodelijke slachtoffers door noodlottig ongeval V1.
Zo vallen er projectielen op het land van Kees van de Berg in de Brandseweg en een bij Leen Brooymans in de Brugweg. De bewoners waren bang. Je wist nooit waar zo’n projectiel neer zou komen! De Duitsers ontwikkelden ook de V2. Dit waren eigenlijk de eerste raketten. Deze V2’s vliegen zo hoog en snel dat de jachtvliegtuigen en afweergeschut deze niet kunnen bereiken. Zij vliegen in de stratosfeer.

 
 
 
POI
POI20

Twee dodelijke slachtoffers door noodlottig ongeval V1.
Zo vallen er projectielen op het land van Kees van de Berg in de Brandseweg en een bij Leen Brooymans in de Brugweg. De bewoners waren bang. Je wist nooit waar zo’n projectiel neer zou komen! De Duitsers ontwikkelden ook de V2. Dit waren eigenlijk de eerste raketten. Deze V2’s vliegen zo hoog en snel dat de jachtvliegtuigen en afweergeschut deze niet kunnen bereiken. Zij vliegen in de stratosfeer.

 
 
 
POI
POI21

Men was geschrokken van het bericht dat Nederland ook de Tweede Wereldoorlog was ingetrokken. Het bleef die dag rustig in Kruisland. In de avond van deze 10e mei vielen er nog enkele bommen nabij het buurtschap Vroenhout (Visberg).

 
 
 
POI
POI22

De Rooms-Katholieke kerk (Langeweg) en de Nederlands Hervormde Kerk (Markt) worden rond de klok van 05.00 uur door de Duitsers opgeblazen. Kort hierna volgt ook de molen. Een groot deel van de Molenstraat is eveneens verwoest.
Op deze dag werd Kruisland bevrijd

 
 
 
POI
POI23

Op de begraafplaats aan de Langeweg is er een oorlogsmonument geplaatst om de gevallen oorlogsslachtoffers te herdenken. De Kruislandse burgerslachtoffers liggen ook op deze begraafplaats begraven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 waren er tien slachtoffers te betreuren.

 
 
 
POI