Koningin Wilhelmina inspecteert op 26 juli 1917 de Nederlandse militairen tijdens Eerste Wereldoorlog 1914-1918 aan het Gastels veer.
Veerpontje-houten voetbrug-draaibrug-boogbrug-Baileybrug.
Tot 1861 stak men hier de Roosendaalse Vliet over met een veerpontje. In dit jaar kreeg Johan Jacobs toestemming om een houten voetbrug te plaatsen in de vorm van een rolbrug. Deze brug was het minst hinderlijk voor de scheepvaart. In 1873 kwam er een plaatijzeren draaibrug. In 1892 werd er een ijzeren boogbrug geplaatst die kon draaien ten behoeve van de komst van tramlijnen naar Roosendaal en van Oudenbosch naar Steenbergen v.v. In 1938 werden de tramlijnen opgeheven.
De draaibrug werd vervangen door een ijzeren brug. Begin november 1944 bliezen de terugtrekkende Duitsers deze brug op. Na de oorlog kwam er een tijdelijk veerpontje en een voetgangersbruggetje.
In 1947 werd er een Baileybrug geconstrueerd (noodvoorziening) met materialen die de geallieerden achter hadden gelaten. Deze brug was vrij hoog en erg smal. Men kon elkaar niet passeren. Om verkeersconflicten te voorkomen werden er verkeerslichten geplaatst. Na meer dan 35 jaar, in het jaar 1983, kwam er de nieuwe brug over de Roosendaalse Vliet vernoemd naar J.D. van der Harten, Commissaris der Koningin van Noord-Brabant.