Overslaan en naar de inhoud gaan

Stichting StadsHerauten maakt met SLOS een speciaal programma over de Watersnood

Klik op een afbeelding om deze te vergroten

 Stierenweg Kladde
(Heemkundekring Halchterth)

 

Doornedijkje Steenbergen
(Kuipers Genealogie, Oud Steenbergen)

Koningin Juliana
bezoekt Nieuw -Vossemeer

(Daan Noske / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons)

Uitzending op zondag 29 januari 2023 vanaf 13.00 uur.

STEENBERGEN | NIEUW-VOSSEMEER – Stichting Stadsherauten Steenbergen ontvangt in het door de SLOS opgenomen programma over de watersnood zes gasten. Vijf van hen hebben de ramp zelf meegemaakt, en vertellen hun eigen ervaringen. Het programma wordt uitgezonden op zondag 29 januari vanaf 13.00 uur. De Watersnoodramp vond 70 jaar geleden plaats in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953.

De ramp was het gevolg van een combinatie van zware storm uit noordwestelijke richting vanwege een orkaan boven Schotland en het ermee samenvallend tijdstip van vloed en springtij. In Nieuw-Vossemeer vielen 50 doden te betreuren, in Steenbergen 10 en in Dinteloord vonden 7 inwoners de dood.

  • Uitzending gemist. Dan kunt u die hier terugkijken

(Oud)inwoners vertellen over hun ervaringen

Ton Wennekers van de Stichting StadsHerauten Steenbergen vertelt: “Het programma wordt opgenomen in de stijl ‘Bij Hilde aan tafel’. Onze stichting doet de presentatie. We hebben drie(oud)inwoners uit Nieuw-Vossemeer e.o. bereid gevonden om over hun ervaringen, angsten en deels frustraties van die nacht en de eerste dagen erna, te komen vertellen. Een huidige inwoner van het dorp en een oud-inwoonster woonde destijds in de dorpskern, opzij van de Hoogte en aan de andere kant van Nieuw-Vossemeer, richting Pelsendijk. Een andere oud-inwoonster woonde destijds aan de Platteweg, richting Notendaal”.

Hulpverlening en geschonken hulpgoederen

“Daarnaast komen een inwoner uit Steenbergen en een uit Dinteloord aan het woord. Zij spreken over de impact die de ramp ook voor hen en voor de bevolking van Steenbergen en Dinteloord heeft gehad. Ze vertellen over de hulpverlening die, met al zijn beperkingen van die tijd, op gang kwam en over de gaven van hulpgoederen voor de slachtoffers. Deze konden overigens vanwege hun evacuatie naar andere gebieden in het land niet meteen worden geholpen met de geschonken goederen”.

‘Herkenning en herinnering’

“Ook een inwoner uit De Heen vertelt over het onderzoek dat hij heeft gedaan naar oud-hulpverleners van de Rijkspolitie die vanuit heel Nederland hier naar toe werden gestuurd”, aldus Ton Wennekers. Hij hoopt dat de uitzending naast herkenning en herinnering voor kijkers die de ramp zelf hebben meegemaakt, ook een blijvend monument zal zijn voor de jongere generaties. “Juist het laten vertellen van mensen die het zelf hebben ondervonden zal, denken en hopen wij, voor de mensen die hier nu leven in dat getroffen gebied en er soms gewoon geen weet van hebben, een extra tint van grote impact en bezinning geven”.

Klik op een afbeelding om deze te vergroten

 Stierenweg Kladde
(Heemkundekring Halchterth)

 

Doornedijkje Steenbergen
(Kuipers Genealogie, Oud Steenbergen)

Koningin Juliana
bezoekt Nieuw -Vossemeer

(Daan Noske / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons)

Trefwoorden