Overslaan en naar de inhoud gaan
EFE03D
00000
417
6B4A92
ffffff
416
6EB0E6
ffffff
415

Fietsroute Nieuw-Vossemeer - De Heen - Heense Molen Nieuw

38,0km
 
POI01

In 2017 is het monument verplaatst naar de kruising Hoogte-Nieuw Vossemeersedijk-Wenerstraat-Achterstraat.

 
 
Herdenkingmonument Waternood 1953
Herdenkingmonument Waternood 1953
POI02

Eind juni 1944 werden De Kaai en de Veerdam te Nieuw-Vossemeer verboden gebied. De bewoners moesten zich af- en aanmelden met speciale papieren.

 
 
 
POI
POI03

Veerweg nabij de vroegere aanlegplaats pontje Oud-Vossemeer-Nieuw-Vossemeer
Diverse schermutselingen tussen de in Nieuw-Vossemeer aanwezige Duitse militairen, de geallieerden en de Orde Diensten van Tholen en Bergen op Zoom welke ten tijde van de bevrijding (begin november 1944) elkaar over de Eendracht beschoten. Er zijn diverse doden te betreuren.

 
 
 
POI
POI04

Veerweg nabij molen “Assenburg” waar op 1 februari 1953 de zeedijk doorbrak en een stroomgat ontstond. Zeven mensen die daar woonden kwamen om het leven.

 
 
Molen Assenburg
Molen Assenburg
POI05

Parkeerplaats met prachtig uitzicht op het Schelde-Rijnkanaal. Het Schelde-Rijnkanaal werd in 1975 geopend en loopt van Antwerpen naar Rotterdam via het Volkerakmeer. Het is een belangrijke verbinding tussen België, Nederland en de grote rivieren Maas, Waal en Rijn. Het kanaal is 38 kilometer lang en 6,0-6,3 meter diep.

 
 
 
POI
POI06

Rubeerdijk-Glymesweg. Op de dijk staat een Kruis als herdenking aan de slachtoffers 1940-1945.
Rini Elling: Op 31 oktober 1944 maakten Rini Elling, verzetsstrijder en lid van de Binnenlandse Strijdkrachten met 4 OD’ers een verkenning in de polder richting sluis (nu het poldergemaal De Pals). De 4 OD’ers stopten met de verdere verkenning maar Rini ging alleen verder. Hij verkende vermoedelijk de dijk richting Rampolder. Ook bekend als de ‘Verloren Hoek’. Rini keerde niet terug.

 
 
 
POI
POI07

Kruising Rubeerdijk-Kladsedijk.
Het fort werd ook wel Fort Kladsedijk genoemd. Het Fort werd aangelegd na de Franse doorbreking van de linie van De Eendracht en de plundering van Tholen in 1712. Tijdens de belegeringen van Bergen op Zoom en Steenbergen wordt De Eendrachtslinie weer versterkt en worden de vervallen forten gerepareerd. Veel van de forten kregen een functie als batterij

 
 
 
POI
POI08

Halverwege deze weg is tijdens de watersnood van 1 op 2 februari 1953 het gezin Wijmans-Willigers met hun twee kinderen verdronken. Mevrouw Wijmans was hoogzwanger van hun derde kindje.

 
 
 
POI
POI09

Tijdens de watersnoodramp 1953 stonden hier diverse kleine arbeiderswoningen aan de westzijde van de dijk. In het dorp Nieuw-Vossemeer was een houtzagerij gevestigd met daarbij een waterput waar grote boomstammen in werden bewaard voor de bewerking in de houtzagerij.

 
 
 
POI
POI10

Vier dagen na de bevrijding van Nieuw-Vossemeer, omstreeks 11.05 uur, maakte een geallieerd vliegtuig, een Spitfire LF.1X PT891, een noodlanding in de Oude-Polder.

 
 
 
POI
POI11

Het is 21 juli 1809. Drie jongemannen, Johannes Kroes, 25 jr., Christiaan Hofman 23 jr., beiden geboren te Leeuwarden en Cornelis Perkin 20jr. geboren te Hilvarenbeek. Het waren gedeserteerde kanonniers uit het leger. Ze hadden wat op hun kerfstok.

 
 
 
POI
POI12

Canadese militairen van de A-Compagnie Lake Superior Regiment bereiken het Zilverhoekje (nabij De Heen). Dit is gelegen op het kruispunt van de Hooidijk en de huidige Zeelandweg-Oost.

 
 
 
POI
POI13

In 1593 had prins Maurits al de suggestie gedaan om een fort te bouwen aan de ingang van de haven. Volgens hem was dat een strategisch geschikte plaats.

 
 
Fort Henricus
Fort Henricus
POI14

Tijdens de bevrijding van Steenbergen eind oktober begin november 1944 is het oorlogsgeweld in De Heen echt dichtbij. In de nacht van 31 oktober bereiken de eerste Canadese troepen de polders rond Steenbergen. De beschietingen eisen in De Heen één slachtoffer, Leonardus Heijnen, 22 jaar oud. In zijn slaap werd hij getroffen door een granaatscherf die via het dak zijn slaapkamer binnendrong.

 
 
 
POI
POI15

Op 12 augustus 1941 maakt een Duits vliegtuig een buiklanding net buiten de bebouwde kom van De Heen nabij de Heensedijk. Het vliegtuig was van het type Junckers 88 C-4.

 
 
 
POI
POI16

Bij De Heen in de gemeente Steenbergen ligt het historische sluizencomplex Benedensas. In de jaren 1960 kwam het Benedensas op de Rijksmonumentenlijst te staan.

 
 
 
POI
POI17

Prachtig natuurgebied om te wandelen
Hier, op de rand van het land, in het zout en zoet, waan je je alleen op de wereld.

 
 
Heense gorzen
Heense gorzen
POI18

Benedensas en Heense polder.
De vier bunkers, batterijstelling Heensche Molen gelegen aan de Zuid-Groeneweg rondom de boerderij ‘De Snelle Hoeve’, zijn van het type 669. Aan de bouw van deze bunkers en de twee bunkers van het Benedensas hebben 40 Nederlanders gewerkt.

 
 
 
POI
POI19

Boerderij aan rechterzijde bijna einde Zuid-Groeneweg net voor de Heensedijk in de Blikken te De Heen. Familie Stoop. (1940-1945)
De familie Stoop woonde in de Blikken nabij De Heen, zij waren bereid om krijgsgevangenen tijdelijk onder te brengen in de aardappelbewaarplaats van hun boerderij.

 
 
 
POI
POI20
 
 
 
Slag op 't Slaak
Slag op 't Slaak
POI21

Bij onraad was dit in de 17e eeuw de plek nabij ’t Slaak waar beveiligingen of toezicht werd ingezet.

 
 
 
POI
POI22

Op 30 april 1930 werd de tramlijn Steenbergen-Brouwershaven geopend. Voor de bewoners van Nieuw-Vossemeer was natuurlijk de lijn Steenbergen- Anna Jacobapolder,

 
 
 
POI
POI23

Groeneweg nabij Elisabethhoeve: Paaltje Stroomgat 1953 NBW 06.
Na 1 februari 1953 gedicht op 18031953.  Zoals eerder al werd aangegeven kreeg de toenmalige gemeente Nieuw-Vossemeer, door de watersnoodramp van 1953, te maken met vijf stroomgaten en veertien dijkdoorbraken

 
 
 
POI
POI24

(Niet zichtbaar) Fort Oranje was een vierhoekig gebastioneerd fort met natte gracht. Op de vier bastions stond geschut opgesteld en in het fort waren gebouwen en barakken voor de soldaten. Het fort lag in het geïnundeerde gebied bij Nieuw-Vossemeer.

 
 
 
POI
POI25

Canadezen bevrijden Nieuw-Vossemeer en omgeving.
De inwoners van Nieuw-Vossemeer zagen de eerste Canadezen het dorp binnen lopen.

 
 
 
POI
POI26

Geallieerde vliegtuigen kwamen op 22 november 1944 boven Nieuw-Vossemeer Duitse jagers tegen. Een van deze geallieerde vliegtuigen richtte zich op de Duitsers en om vlotter te kunnen handelen maakte de piloot de volle met kerosine gevulde reservetank los van het vliegtuig.

 
 
 
POI